Terhelés miatti túlsavasodás


Az aktív sportolásra elő kell készülni megfelelő táplálkozással, alkalmas ruházattal.  A legfontosabb azonban a megfelelő mennyiségű folyadék és bázikus ásványi anyagok bevitele. Ezek az izzadással gyorsan kiürülnek, a szervezetnek azonban mielőbb pótolnia kell, hogy az intenzív izomtevékenységgel képződő savakat lebonthassa. Sokat kell tehát inni, ugyanakkor a bázikus ásványi anyagokra is figyelni kell, hogy az úgynevezett "terhelési túlsavasodás" elkerülhető legyen.

 

A terhelési túlsavasodás okai

Terhelés okozta túlsavasodás elsősorban akkor áll elő, amikor sportolás közben a gyors anyagcsere miatt jelentősen megnő a savképződés, különösen akkor, ha a tréningben nem lévő szervezet túl gyorsan éri el az anaerob fázist és kb. 30 percnyi terhelés után beindul a pótlólagos zsírégetés. Ha az izzadással elvesztett bázikus ásványi anyagokokat és folyadékot nem pótoljuk gyorsan a megfelelő itallal, terhelési túlsavasodás lép fel. Ez elsősorban az izmokat érinti, amelyeknél kifáradás, késleltetett regeneráció, vagy akár az izomfunkció zavara - izomláz vagy izomgörcs - jelentkezhet.

 

Edzések és verseny alatt a következő tényezők vezetnek a megnövekedett esszenciális tápanyag- és folyadékszükséglet kialakulásához: 

 

A fizikailag és szellemileg erősen igénybevett élsportolók, de akár az alkalmi sportolók is pusztán egészséges táplálkozással aligha tudják fedezni fokozott esszenciális tápanyag-, azaz vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag szükségletüket. A mindennapi stressz, a hajsza, a dohányzás, az alkohol, az egyoldalú táplálkozás (pl. diéták, munkahelyi étkezés) és a környezeti hatások tovább növelik a tápanyagok iránti igényt. Élelmiszereink, elsősorban a gyümölcsök és a zöldségek esszenciális tápanyagtartalma a talaj túltrágyázása és kilúgozása miatt jelentősen csökken.  A növekvő környezeti terhelés tovább rontja az élelmiszerek minőségét.

 

Hipotóniás izotóniás helyett

A vízveszteség gyors pótlása döntő fontosságú a teljesítőképesség fenntartásához. Tea, ásványvíz vagy gyümölcslé fogyasztásával ezt nem lehet elég gyorsan megtenni. Az izotóniás italok és a gyümölcslevek (savtartalmuk miatt) vízleadáshoz vezetnek a béltraktusban és ezáltal növelik a sejtszintű vízveszteséget. A hipotóniás italok (Basica Sport) alkalmasabbak a folyadékveszteség gyors kiegyenlítésére.


A sportitallal szembeni követelmények 

Folyadék - az elvesztett folyadék hatékony kiegyenlítése alacsony oldott anyag tartalom mellett, azaz hipotóniás oldat (ozmolaritás 

pH érték -  3,5 pH érték alatt diuretikus (vízhajtó) hatású az ital, azaz romlik a folyadék egyensúly, ezért pH-nak  > 4 kell lennie

Szénhidrátok - a felhasznált glukóz pótlása (a központi idegrendszer számára) hálós glukózzal (maltodextrin) elsősorban hosszan tartó terhelés esetén, további  inzulin (hormon) termelése nélkül

Ásványi anyagok - az izzadással elveszített esszenciális ásványi anyagok (magnézium, kalcium, nátrium, kálium) pótlása, nátrium adagolása a vékonybélből való optimális vízfelvételhez

Nyomelemek - a fontos anyagcsere funkciók fenntartásához, a teljesítményromlás és fáradtság csökkentésére esszenciális nyomelemek (vas, cink, szelén, króm, réz, molibdén) adása

Vitaminok - a C és B2 vitamin igény megemelkedik oxidatív stresszben

 

Basica Sport megfelel mindezeknek a követelményeknek, ezért ideális a folyadék- és ásványi anyag veszteség kiegyenlítéséhez. Valamennyi fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazza ésszerű kombinációban.