A terhelési túlsavasodás okai
Terhelés okozta túlsavasodás elsősorban akkor áll elő, amikor sportolás közben a gyors anyagcsere miatt jelentősen megnő a savképződés, különösen akkor, ha a tréningben nem lévő szervezet túl gyorsan éri el az anaerob fázist és kb. 30 percnyi terhelés után beindul a pótlólagos zsírégetés. Ha az izzadással elvesztett bázikus ásványi anyagokokat és folyadékot nem pótoljuk gyorsan a megfelelő itallal, terhelési túlsavasodás lép fel. Ez elsősorban az izmokat érinti, amelyeknél kifáradás, késleltetett regeneráció, vagy akár az izomfunkció zavara - izomláz vagy izomgörcs - jelentkezhet.
Edzések és verseny alatt a következő tényezők vezetnek a megnövekedett esszenciális tápanyag- és folyadékszükséglet kialakulásához:
A fizikailag és szellemileg erősen igénybevett élsportolók, de akár az alkalmi sportolók is pusztán egészséges táplálkozással aligha tudják fedezni fokozott esszenciális tápanyag-, azaz vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag szükségletüket. A mindennapi stressz, a hajsza, a dohányzás, az alkohol, az egyoldalú táplálkozás (pl. diéták, munkahelyi étkezés) és a környezeti hatások tovább növelik a tápanyagok iránti igényt. Élelmiszereink, elsősorban a gyümölcsök és a zöldségek esszenciális tápanyagtartalma a talaj túltrágyázása és kilúgozása miatt jelentősen csökken. A növekvő környezeti terhelés tovább rontja az élelmiszerek minőségét.
Hipotóniás izotóniás helyett
A vízveszteség gyors pótlása döntő fontosságú a teljesítőképesség fenntartásához. Tea, ásványvíz vagy gyümölcslé fogyasztásával ezt nem lehet elég gyorsan megtenni. Az izotóniás italok és a gyümölcslevek (savtartalmuk miatt) vízleadáshoz vezetnek a béltraktusban és ezáltal növelik a sejtszintű vízveszteséget. A hipotóniás italok (Basica Sport) alkalmasabbak a folyadékveszteség gyors kiegyenlítésére.
Folyadék - az elvesztett folyadék hatékony kiegyenlítése alacsony oldott anyag tartalom mellett, azaz hipotóniás oldat (ozmolaritás
pH érték - 3,5 pH érték alatt diuretikus (vízhajtó) hatású az ital, azaz romlik a folyadék egyensúly, ezért pH-nak > 4 kell lennie
Szénhidrátok - a felhasznált glukóz pótlása (a központi idegrendszer számára) hálós glukózzal (maltodextrin) elsősorban hosszan tartó terhelés esetén, további inzulin (hormon) termelése nélkül
Ásványi anyagok - az izzadással elveszített esszenciális ásványi anyagok (magnézium, kalcium, nátrium, kálium) pótlása, nátrium adagolása a vékonybélből való optimális vízfelvételhez
Nyomelemek - a fontos anyagcsere funkciók fenntartásához, a teljesítményromlás és fáradtság csökkentésére esszenciális nyomelemek (vas, cink, szelén, króm, réz, molibdén) adása
Vitaminok - a C és B2 vitamin igény megemelkedik oxidatív stresszben