Hatékony edzésÁttekintés

Hatékonyan edzeni - elérni a személyes célkitűzéseket 

Az állóképességi sportok egyre népszerűbbek, azokban sok cél és igény találkozik: egészség, sportos kisugárzás, a mozgás öröme, társasági élmények. A sportorvosilag és edzéstudományi szempontból megalapozott rendszer fokozza az edzés hatékonyságát, továbbá segít, hogy a sportoló közelebb kerüljön saját céljaihoz.

Extenzív alap-állóképesség fejlesztés 

Ebben a laza edzésben teljesítjük az egész edzés 60-80%-át. A sokoldalúság a legcélravezetőbb a különböző állóképességi sportok alkalmazásánál. Az edzés mennyiségét a személyes célhoz és az évszakhoz kell igazítani, és jól tartható tempót kell választani.

Az alap-állóképesség fejlesztő edzés céljai:

- Az aerob kapacitás / zsíranyagcsere javítása

Mérsékelt terhelés mellett a test túlnyomórészt a zsírok és szénhidrátok oxigén (lélegzet) melletti elégetéséből nyeri az energiát. Az energianyerés ezen módja nagyon hatékony: energetikai szempontból az ilyen terhelés egész nap fenntartható lenne.

- Testzsír csökkentés

A zsírsavak elégetése és a hosszú terhelési tartam fenntartásának lehetősége miatt ez a terület optimális "zsírégető (fat burning) zóna".

- A szív / keringési rendszer szabályozásának javulása

Az érrendszer felépítése és neuronális szabályozása optimalizálódik.

- Muszkuláris alkalmazkodás és ízületvédelem

Az izomrostok milyensége, az izomzat mennyisége és minősége a terheléshez alkalmazkodik. A funkcióképes izomzat természetes ízületvédőként működik, miközben felfogja az ízületekre ható erőket, és így kíméli azokat.

- A sportágspecifikus technika javítása

Az edzés során a célzott ismétlések révén javul a mozgás-koordináció. A futási stílus folyamatosabb lesz.

Intenzív alap-állóképesség fejlesztés

Az intenzív alap-állóképesség fejlesztéssel nem kell túl sok időt töltenünk, mert különben sem a kitartást, sem a gyorsaságot nem tudjuk optimalizálni. Természetesen eleinte az e területen történő edzéssel is érhető el teljesítmény-javulás, de elég gyorsan bekövetkezik a stagnálás.

Ugyanakkor ezt a területet is ki lehet használni célszerűen, például a kezdőknél, akik az extenzív alapképzésben még nem tudnak futni, mert esetükben a szívfrekvencia és az anyagcsere paraméterek többnyire már mérsékelt terhelésnél is ingadoznak ebben a kissé intenzívebb edzésben.

Az intenzív alap-állóképesség fejlesztő edzést két esetben végezzük:

° Helyettesítő edzés, ha szorít az idő

° Az eredetileg extenzívre tervezett alap-állóképesség fejlesztő edzést  időhiány esetén lerövidíthetjük körülbelül az eredetileg tervezett tréningidő felére (kétharmadig) intenzívebb edzés révén. Ez csak kivételes esetben lehet hatékony és elfogadható.

Fejlesztés és gyorsaság

Fejlesztés

Fejlesztési tartománynak nevezik az ún. egyéni anaerob küszöb (IANS) körüli intenzitás tartományt. Ettől kezdve az anaerob energianyerés van túlsúlyban oxigénhiány mellett. Az IANS-nél kb. annyi tejsav (laktát) képződik, mint amennyi lebontható. Tanulmányok bizonyítják, hogy egy ilyen "küszöbtréning" jelentős teljesítmény-megugrást eredményezhet. Ennek előfeltételei a szilárd alapállóképesség és az edzés jó előkészítése és levezetése.

Ezzel az edzésfajtával aktivizálódik az anyagcsere is úgy, hogy ezt célszerűen be lehet építeni egy súlycsökkentő tréning keretei közé.

Gyorsaság

A nagy intenzitású gyorsasági tartomány elsősorban a versenysport számára jön számításba, és többnyire rövid, másodpercnyi ill.  percnyi intervallumokban teljesítik. A sebesség, továbbá az intervallum- és szünettartamok variációjával alakíthatók ki az igen hatékony, de legnagyobb igénybevételt is jelentő tréningegységek, amelyek sikere éppúgy, mint a fent említett küszöbtrénig, a lelkiismeretes előkészítésen, levezetésen, továbbá a már meglévő szilárd állóképességen alapul.

Szuperkompenzáció

A hatékony edzés egyik döntő alapelvét a természettől lestük el: ez az ún. szuperkompenzáció. Képzeljünk el egy zsákmányra éhes macskát, amint a napon szundikál. Egyszerre csak kilő, és rövid hajtóvadászat után elejti prédáját, megeszi, hogy utána ismét kifeküdjön a napra, és így energiát gyűjtsön, hogy a következő vadászatnál ismét sikeres, és ideális esetben még gyorsabb legyen.

Mi köze van ennek az edzési elvekhez?

Egy edzési energiát von el a szervezettől, igénybe veszi az izomzatot, az ízületeket, ínakat, kötőszalagokat, és nem utolsó sorban a "fejet". Közvetlenül terhelés után fáradtnak érezzük magunkat és kevésbé teljesítőképesnek, mint az edzés előtt. A szervezet azonban mégis arra törekszik, hogy minél előbb helyreállítsa a kiinduló állapotot, tehát, hogy kompenzálja a terhelést.

Ehhez különböző mechanizmusok indulnak be: az energiaraktárak feltöltése, az anyagcsere regenerációja, a mozgásszervek reparálódási folyamatai és a mentális felfrissülés. A szervezet mindent megtesz, hogy egy hasonló megterhelésnek még jobban meg tudjon felelni. Ezt a folyamatot nevezik szuperkompenzációnak.

Csak ebben a "szuperkompenzált" állapotban lehet hatékony egy újabb kihívás, azaz a következő tréning. Így lehet a teljesítőképesség mérhető növekedését elérni.

De figyelem! A túl gyorsan egymást követő, és túl intenzív edzési követelmények éppen az ellenkezőjét eredményezik: a teljesítőképesség stagnál, vagy még rosszabb lesz.

Regeneráció

Ahogy a szuperkompenzációról szóló részből kivehető, a pihenő fázisok éppolyan fontosak, mint maga a tréning.  Az "Edzés előtt van az edzés után" mottó szerint a pihenési fázist egy nyújtó programmal majdnem minden edzési egység után be kell iktatni.

! A nagyon intenzív, vagy hosszú megterhelésnél nem tanácsos azonnal nyújtani, hanem először tussolni, majd egy kicsit enni, és csak ezután nyújtani az addigra némileg kipihent izomzatot.

A regeneráció gyorsasága, azaz az időköz, amíg újból célszerű új terhelést kitűzni, mindenekelőtt az edzési állapottól és a megelőző terheléstől függ.

Alapszabály:
Minél hosszabb és intenzívebb volt a terhelés, annál hosszabb ideig tart a következő regenerációs fázis!

A pihenést célzott edzés-felépítéssel érjük el, amelyben célszerűen váltakoznak a terheléses és a pihentető tréning-napok és -hetek. Az aktív pihenés, például a célzott kikapcsolódási technikák, szaunalátogatás, gőz-, vagy aromafürdő, stresszoldó masszázs, vagy egy séta is, jótékony hatással bír.

A regeneráció legintenzívebb formája az egész szervezet számára az alvás, ezért éppen az intenzív, vagy hosszan tartó edzési periódusokban ügyelni kell az elegendő alvásra.